Brand
Blijf op de hoogte en volg Cees
27 Oktober 2022 | Duitsland, Münstermaifeld
Dag 6, donderdag 27 oktober 2022
Ik sta voor het uitgebrande Hotel ‘Berghof’ aan de weg tussen Burgen en Macken. Het ligt wat eenzaam in een bocht tegen een uitspringende rots waarop bomen struiken veelkleurig herfst vieren. Het zwartgeblakerde dak laat zien waar de brand begonnen moet zijn, ergens op de 2e verdieping en zich verspreidde naar het dak. Oorzaak nog altijd onbekend…
In de nacht naar vrijdag 24 mei 2019 brak brand uit in het al tijden leeg staande hotel en de aanblik nu is er een van grote triestigheid: verkoolde inventaris die voor de ingang ligt, door vuur aangevreten gele gordijnen die wapperen uit de open sponningen op de benedenverdieping. In de garage staat een oude, groene Mazda 626 met een afgetrapte koplamp. Schade door brand is één, maar vandalisme heeft het hotel definitief de das omgedaan: de voordeur die half openstaat, beschimmeld brood dat op de grond ligt, struiken die ook binnen groeien, ’n hek dat waarschuwt voor instortingsgevaar… Waren het vandalen, jeugd die vertier zocht in het lege gebouw? Was het de bliksem die insloeg tijdens een onweer dat tussen de rotswanden behoorlijk te keer kan gaan? Of was het misschien wel opzet om verzekeringsgeld op te strijken? We zullen het nooit weten. Intussen staat ‘Hotel Restaurant Café Berghof’ weg te kwijnen. Eens gewaardeerd met 5 sterren, die nacht vielen die definitief. Herbouw zou te kostbaar worden…
We doorkruizen het Maifeld, een streek op de hoogvlakte met kleine boerendorpen, weiden en akkers. Van verre zien wij het stadje Münstermaifeld zich al aftekenen aan de horizon. De ogen worden bijna als vanzelf getrokken naar het hoogste punt, de lichtgele Stiftskirche St. Martin en St. Servatius. Een kerkgebouw uit de 12e/13e eeuw met versterkte torens en ronde torens voorzien van kantelen. Het ruime kerkplein geeft van alle kanten een prachtig zicht op dit kerkgebouw. Deze ‘Dom van Maifeld’ was reeds in de 6e eeuw een religieus centrum met een kerk. Omstreeks het midden van de 10e eeuw werden de relikwieën van St. Servatius uit Italië naar hier overgebracht. Met als gevolg dat steeds meer pelgrims naar Münster in Maifeld trokken. De kerk is ook een belangrijk startpunt voor de Eifel-Camino. Van hieruit loopt een aanvoerweg naar de hoofdroute bij Mayen. En uiteindelijk naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compastela…
Ik geniet van de kunstschatten in deze bijzondere kerk: het gouden altaar van de Vlaming Jan Genoots uit 1512, de fresco’s uit de 13e tot 15e eeuw met een imposante, meer dan levensgrote Christoffel figuur en de aandoenlijke Madonna met de roos.
Vol van deze indrukken neem ik plaats op de trappen van het voorportaal. De kinderkopjes op het plein voor mij liggen bezaaid met herfstbladeren. Deze verlate zomerdag heeft hun draaien en keren voor even stilgelegd. Ik geniet van de warmte, de kleuren om mij heen en het middaglicht dat langs de gevels strijkt. Vannacht zullen de dalen zich met nevels vullen, waaruit morgen de nieuwe dag zal opstaan. Maar eerst nog de nacht in dit oude huis met zijn houten balken en vakwerk. Ik weet ons beschermd door de heilige St. Florian, beschermheilige van de brandweermannen, in het kapelletje hiernaast. Met de brandweerwagen, gereed om uit te rukken, erachter. Ik zie sterren aan de hemel staan. Zij zullen deze nacht niet vallen…
28 Oktober 2022 - 07:47
Paul Lans:
Het blijft altijd een trieste aanblik, zo’n desolate plek, de verwoesting en vernielingen. Gelukkig bracht de dag ook hele mooie dingen, soms zijn afgevallen bladeren al genoeg. Fijn om mee te mogen reizen.
Paul
28 Oktober 2022 - 08:22
Greet:
Wat een trieste aanblik moet dat zijn geweest.Maar de omgeving met al zijn herfst pracht maakt veel goed.
Jammer dat het al weer bijna over is en je weer op huis aan gaat. Maar ik heb genoten van al je belevenissen.
Petra Lans:
Ik ben het eens met Greet, wat zou dat een trieste aanblik geweest zijn en dan inderdaad ook nog eens jammer dat er vandalen nog een schepje boven op moeten doen.
De herfstkleuren maken hopelijk veel goed.
Het is vandaag een hele mooie dag om nog even te genieten van jullie mooie plek.
fijne avond samen liefs Petra
28 Oktober 2022 - 14:52
Petra Lans:
Ik ben het met Greet eens wat een trieste aanblik zou dat geweest zijn. Zo jammer dat er dan ook nog vandalen er een schepje boven op moeten doen. Hopelijk maken de herfstkleuren het een beetje goed.
geniet nog lekker samen van het mooie weer op een mooie plek.
fijne avond samen liefs Petra
28 Oktober 2022 - 17:23
Peter Geitenbeek:
Cees, jullie hebben een mooie reis achter de rug in een mooi gebied. Ik ben daar verschillende keren geweest, de eerste keer met mijn ouders. Dat was in 1949, toen ik voor het eerste "echte" bergen zag. Ik kan me er nog steeds alles van herinneren. Duitsland is en blijft een mooi land.
28 Oktober 2022 - 19:20
Wim Hemker:
Weer een mooi verhaal..
Heerlijk om te lezen.
Gr wim.
31 Oktober 2022 - 09:33
Marjo :
dank cees dat je ons weer meeneemt op deze "schrijfreis' van je, weer erg genoten van je prachtige beschrijvingen, goede terugreis en tot snel!