Aimez-vous Bach?
Door: Cees Sleven
Blijf op de hoogte en volg Cees
13 April 2017 | Duitsland, Eisenach
De vraag of ik van Bach hou ga ik vandaag proefondervindelijk beantwoorden na een bezoek aan Bach's geboortehuis in Eisenach. Johann Sebastian zou daar in 1685 geboren zijn en in dit museum zou mij een inkijkje gegund worden in het leven van de muzikantenfamilie Bach. "Zou", want het tegendeel blijkt waar te wezen: J.S. is daar helemaal niet geboren, maar dit feit werd in de DDR-tijd strikt geheim gehouden uit angst dat de bezoekersaantallen flink zouden dalen. Zijn werkelijke geboortehuis blijkt niet meer te bestaan. Ik zal zien of ik hier overheen kan stappen, de dag is nog jong en het weer veelbelovend! Bovendien tipt mijn gastvrouw mij over een bijzondere wijk in het zuiden van de stad waar je als Jugendstil-liefhebber uren kunt ronddwalen en je hart kunt ophalen aan de prachtig gerenoveerde stadsvilla's met hun vele ornamenten, kunstzinnige smeedijzeren hekken en een indrukwekkende variatie aan erkers en torens. In het morgenlicht laat Eisenach zich met deze unieke, samenhangende villawijk van zijn mooiste kant zien. Ik slenter over de straten, hoog en laag, langs kasten van huizen met tussendoor steeds weer zicht op de beroemde Wartburg boven me en de historische stad beneden me. Ik geniet, maar wel met een dubbel gevoel. Kwam de Jugendstil beweging niet voort uit het gevoel dat kunst en samenleving uit elkaar gegroeid waren met als resultaat ongelukkige mensen in een lelijke wereld? Kunst kon toch ook nuttig zijn? En nuttige dingen toch ook mooi? Dat zou leiden tot meer sociale rechtvaardigheid, betere woningen voor de arbeider en pensioenen voor de ouderen. Als dat de bedoeling was dan is men er hier, op deze plek, in doorgeslagen: Villa's als paleizen met de dikste auto's voor de deur. En op die deur niet alleen de naam, maar zeker ook de functie in het leven. Doktoren, accountants, bouwondernemers, advocaten. Het leven is blijkbaar goed in deze besloten wijk op de heuvel. Een mooie wereld die neerkijkt op ongetwijfeld nog steeds ongelukkige mensen.
Met ratelende banden over de keien daal ik af naar het centrum van Eisenach waar ik mij voor de parkeertijd van 90 minuten a 1,70 Euro de tijd geef om van Johann Sebastian Bach beter te leren kennen. Gelijk na binnenkomst in het Bachhaus wordt ik doorverwezen naar de instrumentenzaal waar een concertje gegeven wordt op barokken toetsinstrumenten. Uiteraard met grappige uitleg hoe het er toendertijd in huize Bach aan toeging, zeer gewaardeerd door de vele aanwezige jonge kinderen. Die J.S. was me er een, haalde allerlei fratsen uit en was niet vies van experimenten als het om instrumenten ging: Een snaartje meer of minder aan een strijkinstrument, instrumenten in mini of maxi uitvoering, uitvoeringen in ongewone bezettingen, het werpt al een ander licht op de man. In de zalen en zaaltjes loop je door zijn leven, langs al die plekken die zo belangrijk zijn geweest voor zijn componeren. Want de man heeft zeker niet stil gezeten, geen genre geschuwd en geen instrument onbenut gelaten. En niet alleen op muzikaal gebied: hij verwekte 20 kinderen bij 2 vrouwen en verslaat daarmee Hertog Anton Ulrich die we gisteren hebben leren kennen. Inderdaad, die J.S. was me er een!
In de moderne vleugel is heel veel te beluisteren, en met de opgedane, oppervlakkige kennis is het kiezen wel minder moeilijk geworden. Half liggend in een hangende, glazen eivormige stoel kies ik, gezien deze bijzondere week, voor het recitatief en koor "Und siehe da/Wahrlich" uit de Mattheuspassion, de dramatische scene volgend op Jezus' dood waarin het volk verbijsterd de natuurverschijnselen, aardbeving en zonsverduistering, aanschouwt. Hier trek Bach alle registers open en zet hij ook muzikaal de wereld op zijn kop. Diep onder de indruk kruip ik uit mijn glazen ei en kijk als herboren tegen Johann Sebastian aan. Ik ben al een beetje meer van hem gaan houden...
Op de terugweg spotify ik de Mattheus in de auto en terwijl deze Witte Donderdag langzaam maar zeker vergrijst voel je gewoon dat er wat te gebeuren staat. Zwartgrijze regenwolken vermelten met de donkere contouren van de heuvels om mij heen. Eenmaal thuis zwijgen de vogels en na een laatse oproep aan de kerkgangers de kerkklokken ook...
En dan is het wachten op Pasen. Duitsland is vanaf nu vrij en een groot gedeelte zal met mij westwaarts reizen. Hopelijk wordt dat toch een goede vrijdag...
13 April 2017 - 20:57
Job Cieraad:
Ha die Cees!
Ik ga niet voor de derde keer een recensie schrijven waarin ik je de 'hemel in prijs'... Over Hemel gesproken, je zou op de terugweg over Leipzig kunnen rijden, mocht je echt het graf van Bach willen zien daar in de plaatselijke kerk... Ik zou de Matthäus Passion maar opzetten in je supersonische geluidsinstallatie van je auto en niet al die kilometers er voor over hebben... Het standbeeld van Bach, staat zoals jij weet in het centrum van Leipzig. Ik hoef jou geen 'muzikaal lesje te lezen', dat Bach daar in Leipzig (mooie stad voor een zaterdagmiddag!) omringd wordt door heel veel componisten... Mooi verslag weer van je vandaag, even heel wat anders dan het "Panda-gedoe' dat heel Nederland in de greep houdt! Het geeft aan dat toch heel veel mensen in de war zijn, maar ik mag hopen dat dankzij jouw dwaaltochten en de bijbehorende reisverslagen de meeste Nederlanders zo snel mogelijk weer op het rechte pad zet... Dank opnieuw voor je bijdrage van vandaag, jij schrijft iedere geschiedenis, dus ik ben benieuwd waar jouw 'standbeeld' moet komen te staan... Het zal zeker Amsterdam worden en ik denk dat ik toch de plaats ook wel weet... vlakbij de kerk waar je vader jou ooit het 'kijken in perspectief' leerde... Die kunst van het kijken zie ik terug in je verhalen! Goede reis verder Cees! Berlijn maakt zich op voor het volgende verhaal dat je over enige weken weer wereldkundig zult maken! -
13 April 2017 - 21:20
Ria Lagerman:
Ik kan me alleen maar bij Job aansluiten.
Ik ben ziek van die idiote panda gekte, jouw verhaal brengt me tenminste in een andere wereld. Ik,heb weer genoten Cees, heerlijk om weer op de,achterbank te hebben gezeten.. -
14 April 2017 - 07:38
Paul Lans:
Cees,
Het is inmiddels Goede Vrijdag als ik dit lees, en een goede vrijdag is het inderdaad (ik ben vrij). Na mijn virtuele bezoek aan het Duitse, gezien door jouw ogen, maak ik straks de oversteek naar La France. De camper staat al klaar voor de deur, de laptop is 'geladen' en wij zijn er klaar voor. Was weer een mooie start van de dag, kilometers al achter de rug, hier op de keukenstoel en straks gaat het echte werk beginnen. Dan ronkt de diesel en draaien we de neus richting zuiden. De richting weten we wel, de bestemming? Die komt vanzelf. Een eerste gedachte is ofwel het Maasdal in de Ardenne (al lijkt dat gezien het ontbreken aan zonlicht een donkere keuzen), ook Laon is al geopperd. We gaan het zien en via dit medium ga ik van me laten horen. Samen met jouw beeldend verslag kunnen we heen en weer over Nederland heen schieten. Ik hoop dat je een Goede Vrijdag hebt.
Paulus -
14 April 2017 - 09:46
Petra:
Ik sluit me aan bij Paul, en een goede terug reis op Goede Vrijdag en fijne paasdagen.
Geniet nog lekker na van je indrukwekkende en mooie reis.
Liefs Petra -
14 April 2017 - 10:06
Marije:
Dank je wel weer Cees. Ik ben wel een beetje geschrokken van die 20 kinderen. Dan moeten er toch ook nu nog wel wat nakomelingen rondlopen. Krijgen die nog royalties? Gaat het toch weer om het slijk der aarde.
Dat standbeeld van Job zie ik al voor me. Een jongetje dat tegen de kerk aanstaat, met zijn rug naar het heilig, omhoog starend naar de voorbij razende wolken die de kerk doen omvallen...
Goede reis terug! -
14 April 2017 - 11:16
Peter Geitenbeek:
Goedemorgen Cees, waarschijnlijk ben je al weer op de terugreis naar het mooie Doesburg. Je hebt weer veel gezien en beleefd in het fraaie Saksische land. Je had bij je bezoek aan Eisenach best even kunnen kijken bij- en in de Wartburg, de ruïne met een kerkhistorische achtergrond (Luther heeft daar ooit de bijbel in de landstaal hertaald), maar vooral door het prachtige uitzicht op Eisenach vanaf deze voormalige burcht. Het waarschijnlijke graf van Bach, in de grote kerk in Leipzig, hebben we al eens gezamenlijk bekeken, vlakbij het lugubere gebouw van de Stasi.
Je hebt de geest weer geladen met cultuur en natuur en dan is het altijd plezierig om terug te kunnen kijken op zo'n reis vanuit een makkelijke stoel thuis in Doesburg. -
14 April 2017 - 18:35
Marion:
reis-Cees,
wat een geweldige reis heb je weer gemaakt en ons weer een stuk geschiedenis geleerd en ons van het mooie ' thuiringerwald' laten genieten.
het is niet voor niets spdat dit woud zo mooi bezongen is.
ik neem aan dat je ook een thuringer bratwurst hebt gegeten. herrlich.
en soms heeft due geschiedenis een andere weg afgelegd.
kortom: ik vond het reisje prachtig.
dank voor de rit.
fijne paasdagen met je gezin en tot gauw.
lieve groet. -
15 April 2017 - 19:19
Liny Van Wijk:
Ik heb weer vol bewondering al je verhalen gelezen. Je kunt een en ander prachtig beschrijven, ik heb ervan genoten.
Fijne paasdagen en de groeten aan Mieke.
Liny