Reisgenoten.....
Door: Cees Sleven
Blijf op de hoogte en volg Cees
28 Oktober 2011 | Duitsland, Kleef
Hier in het woonhuis van de grootste Nederlandse romanticus Barend Cornelis Koekkoek sta ik voor zijn schilderij “Eifellandschap met kerkje” en in gedachten verplaats ik mij in tijd en locatie en trek ik met de meester mee door het Ahrdal , een reis die de schilder inderdaad zelf heeft ondernomen en heeft beschreven in zijn “Herinneringen en Mededeelingen van eenen Landschapschilder” uit 1841. Veilig achter glas ligt ook dit boekje op de tentoonstelling. Zou dit mijn reisgids kunnen zijn op mijn komende ontdekkingstocht door het Eifellandschap anno 2011?
‘Bij iedere schrede, als het ware, neemt nu het Ahrdal eene romantischer gedaante aan. De boorden der rivier zijn op vele plaatsen, voornamelijk langs den zuidelijken oever, zeer wild begroeid; loodregt verheffen zich de rotsen uit den bruisenden stroom, verscheidene puntachtige bergtoppen,.waarom hier en daar nog een morgennevel is blijven hangen, schuiven voorbij elkander en leveren door de wolkschaduwen of het invallende zonlicht de schoonste effecten.’
Ik laat het kostbare boekje virtueel in mijn reistas glijden, waardoor ik mij verzekerd weet van een stukje veilig verleden van waaruit ik ‘de bevallige leugen’ -zoals Koekkkoek zijn schilderkunst noemde- kan toetsen aan de ‘virtuele’ werkelijk van vandaag de dag. Poëtische stemming van lichte weemoed versus kille occupy-reality en verder. Ik kies onvoorwaardelijk voor het eerste. Ik hoop mijn gelijk de komende dagen te kunnen bewijzen..... (wordt vervolgd.....)
30 Oktober 2011 - 15:25
Paul:
Cees,
Geweldig dat je weer op pad bent. Je beschrijvingen zijn zo beeldend dat ik het gevoel heb, net als het Boekje van Barend Cornelis Koekoek, virtueel heb plaatsgenomen in je reistas. Veel plezier.
Paul